WSKAZÓWKI ŻYWIENIOWE
„wszystko jest trucizną i nią nie jest; tylko dawka decyduje, czy coś jest trujące”.
Paracelsus (1492-1541)
Negatywne nawyki żywieniowe nabyte głównie w młodości a determinowane przez reklamę (media), niesprzyjającą sytuacją ekonomiczną, presją środowiskową mogą być przyczyną niewłaściwego sposobu żywienia i źle zbilansowanej codziennej diety.
Do najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez młodzież i dorosłych należą:
- Małe urozmaicenie i monotonnia odżywiania,
- Brak niektórych posiłków,
- Nadmierne dosalanie lub dosładzanie potraw,
- Nieregularność w spożywaniu posiłków,
- Podjadanie między posiłkami,
- Zbyt długie przerwy między posiłkami.
Czy wiesz że,
Błędy żywieniowe popełniane w młodości a utrwalane w okresie dorosłości mogą mieć wpływ na powstawanie szeregu chorób takich jak:
- nadwaga, otyłość, miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, zapalenie stawów, osteomolacja, wole, choroby nerek, rak żołądka, rak jelita, ślepota.
Ważne…
Rozwój dziecka oraz kształtowanie jego nawyków żywieniowych zależą w głównej mierze od Ciebie.
Nieprawidłowo dobrana i źle zbilansowana dieta dziecka może mieć wpływ m,in na:
Anemia, niedowaga i niedożywienia, nadwaga i otyłość, choroby infekcyjne, osteoporoza, opóźnienie rozwoju psychicznego, opóżnienie wzrastania i dojrzewania, rozwój wczesnych zmian metabolicznych.
Niestety prawidłowy sposób żywienia wprowadzony w późniejszym okresie życia nie jest w stanie zniwelować utraconych wcześniej możliwości rozwoju psychicznego i fizycznego (Wądołowska, 2008).