Wskazówki żywieniowe

WSKAZÓWKI ŻYWIENIOWE

„wszystko jest trucizną i nią nie jest; tylko dawka decyduje, czy coś jest trujące”.


Paracelsus  (1492-1541)


Negatywne nawyki żywieniowe nabyte głównie w młodości a determinowane przez reklamę (media), niesprzyjającą sytuacją ekonomiczną, presją środowiskową mogą być przyczyną niewłaściwego sposobu żywienia i źle zbilansowanej codziennej diety.
 

Do najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez młodzież i dorosłych należą:

  • Małe urozmaicenie i monotonnia odżywiania,
  • Brak niektórych posiłków,
  • Nadmierne dosalanie lub dosładzanie potraw,
  • Nieregularność w spożywaniu posiłków,
  • Podjadanie między posiłkami,
  • Zbyt długie przerwy między posiłkami.

Czy wiesz że,

Błędy żywieniowe popełniane w młodości a utrwalane w okresie dorosłości mogą mieć wpływ na powstawanie szeregu chorób takich jak:
- nadwaga, otyłość, miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, zapalenie stawów, osteomolacja, wole, choroby nerek, rak żołądka, rak jelita, ślepota.

Ważne…
Rozwój dziecka oraz kształtowanie jego nawyków żywieniowych zależą w głównej mierze od Ciebie.

Nieprawidłowo dobrana i źle zbilansowana dieta dziecka może mieć wpływ m,in na:

Anemia, niedowaga i niedożywienia, nadwaga i otyłość, choroby infekcyjne, osteoporoza, opóźnienie rozwoju psychicznego, opóżnienie wzrastania i dojrzewania, rozwój wczesnych zmian metabolicznych.

Niestety prawidłowy sposób żywienia wprowadzony w późniejszym okresie życia nie jest w stanie zniwelować utraconych wcześniej możliwości rozwoju psychicznego i fizycznego (Wądołowska, 2008).

 

Wyższa Szkoła Gospodarki
ul. Garbary 2 (Budynek "M")
85-229 Bydgoszcz

telefon: 506 624 539
adres email: rewital@byd.pl

© 2024 Rewital | Wyższa Szkoła Gospodarki